Beroepsschippers als Waddenambassadeur

Schippers van zeilschepen, maar bijvoorbeeld ook havenmeesters en natuurgidsen, konden begin maart de cursus Ambasadeurs voor Werelderfgoed Waddenzee op Texel volgen bij Ecomare. Dit jaar maakten daar twintig personen gebruik van.
 
De cursus wordt elk jaar gegeven voorafgaand aan het vaarseizoen. In twee keer twee dagen tijd krijgen de deelnemers van alles te weten over het Wad en de Werelderfgoedstatus. De Waddenunit geeft ondermeer tekst en uitleg over hun werk en gaat daarbij ook in op de regels die er gelden op het Wad. Daarbij komt ook de Erecode aan bod.
 
Onderlinge interactie
Maar het leukste deel is als de cursisten het Wad opgaan en tekst en uitleg krijgen over het leven op- en onder de zeebodem. ,,De meeste mensen kunnen we toch verassen met leuke weetjes”, vertelt wadloopgids Renate de Backere van de Waddenvereniging. ,,Ook de interactie tussen de verschillende mensen is bijzonder. Kajakkers, havenmeesters, wadwachters en de bruine vloot, ook onderling leer je superveel van elkaar.”
 
Ambassadeurs
De cursus is oorspronkelijk een idee vanuit de Vereniging voor de Beroeps Chartervaart (BBZ) en wordt al jaren gegeven in samenwerking met Ecomare. Sinds 2013 is het breder ingebed in het programma Ambassadeurs voor Werelderfgoed Waddenzee. Naast de BBZ maken ook de Waddenvereniging, Waddencentra, het Watersportverbond en de Stichting Jachthavens Waddeneilanden hier onderdeel vanuit. 
 
Financiering?
De financiering van het onderwijsproject was de laatste jaren in handen van het Waddenfonds, maar dat loopt tot de herfst van dit jaar. Op dit moment wordt nog gezocht naar financiering voor de komende jaren.