Promotieteams in havens Waddenzee

voor wetenschap van de Wadden

“Help de wetenschap van de Wadden. Deel je favoriete natuurplek online.” Met die boodschap waren promotieteams van Greenmapper.org op pad in de havens van het Waddengebied. Doel: het aantal gebruikers van het platform Greenmapper.org vergroten en daarmee ook de wetenschappelijke kennis over vaarrecreatie in het Waddengebied. De promotieactie maakt deel uit van een grootschalig monitoringsonderzoek uit naam van Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee. Het onderzoekt de wisselwerking tussen de natuur en recreatie in het Waddengebied.

Greenmapper.org
Greenmapper.org is een online platform waar gebruikers hun favoriete natuurplekken en routes in registreren en delen met andere gebruikers. Het platform houdt hen vervolgens op de hoogte van ontwikkelingen in dit gebied, geeft tips over andere mooie plekken en routes en vraagt gebruikers mee te denken over de toekomst van bepaalde gebieden. Greenmapper is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen.

Onderzoek naar beleving essentieel
Aan de hand van de informatie in Greenmapper.org wordt wetenschappelijke kennis over waardering en beleving van natuur verder gebracht. Het geeft antwoord op de vraag: Wat vindt men van de plek waar men is en vooral: waarom? Bertus van der Tuuk, onderzoeksleider van het monitoringsonderzoek: Vaarrecreatie op het Wad gaat om genieten, waarderen, beleven. De Wadden hebben grote betekenis voor mensen en hun welbevinden. Een onderzoek dat geen beleving monitort ‘vergeet’ daarom de essentie. Om die reden onderzoeken we beleving via de applicatie Greenmapper.org en wordt er ook nog een enquête uitgevoerd.