Brief naar Robbenondernemers Waddenzee

Vraag voor registratie vaargegevens

Er is een brief opgesteld voor Robbentochtondernemers in de Wadden. Daarin staat de vraag om de gemaakte tochten bij te houden en aan het einde van het seizoen door te geven. De brief komt vanuit de Provincie Noord-Holland, omdat de meeste robbentochtondernemers in deze provincie zitten.

Het bijhouden van de tochten is een onderdeel vanuit het Beheerplan. Het Actieplan Vaarrecreatie is blij met de brief, omdat er ook een bijlage wordt meegestuurd waarin nog eens de regels omtrent robbentochten worden genoemd. Zo is stilliggen binnen een afstand van 100 meter verboden. Alle regels vind je in het Beheerplan N2000, op pagina 284: Beheerplan N2000 Waddenzee.

Heatmap
Vanuit het Actieplan Vaarrecreatie is er bovendien op aangedrongen om ook het Ship-ID op te vragen. Dit is op vrijwillige basis maar door de nummers kunnen de onderzoekers van MOCO gelijk een heatmap maken van de vaarbewegingen. De visualiteit daarvan is zeer bruikbaar voor beheervragen. Daarnaast scheelt het de ondernemers administratieve rompslomp. Het verwerken van de Ship-ID's is een proef.