Ambassadeurs Waddenzee Werelderfgoed met jaar verlengd

Het door het Waddenfonds gesteunde project Ambassadeurs van Waddenzee Werelderfgoed wordt met een jaar verlengd, zo meldt de Waddenvereniging. 

In 2013 hebben de Waddenvereniging, Waddencentra, het Watersportverbond, de Vereniging voor Beroepschartervaart en de Stichting Jachthavens Waddeneilanden de handen ineen geslagen om samen een kwalitatief hoogstaand aanbod van trainingen en cursussen op te zetten, waarbij ambassadeurs van het Waddenzee Werelderfgoed worden opgeleid. En wie kunnen dat beter doen dan de schippers, watersporters en andere wadliefhebbers die regelmatig op het wad vertoeven?

Succesformule
De tweedaagse cursus ‘Wat is wad’ (basis en vervolg) is al door honderden mensen gevolgd. Niet alleen schippers doen mee, ook havenmeesters, vuurtorenwachters, kajakkers en natuurgidsen sluiten aan. De bijscholing voor varende wadliefhebbers over de kunst van het droogvallen zit elk jaar vol. Verder worden er op alle eilanden wekelijks in het hoogseizoen havenmarkten georganiseerd in de jachthavens. Op zonnige dagen lopen de bezoekersaantallen in de honderden.

Rol Actieplan Vaarrecreatie
Het Actieplan Vaarrecreatie heeft destijds het begin van de samenwerking aan kunnen jagen. In de afgelopen jaren is de rol bij de uitvoering vervolgens beperkt geweest. Voor de komende periode is het Actieplan de trekker om de financiering ook meerjarig te regelen.

Meerjarige financiering
,,Deze huidige financiering is een mooi succes", vertelt programmamanager Jan Beekman. ,,Het is nu de bedoeling om dit ook voor meerdere jaren achter elkaar te borgen. Dat gaan wij nu trekken. De scholing past namelijk prima bij de doelstellingen om vrij maar  verantwoord te varen in het Waddengebied. Daar werken we in de komende periode aan."